Beschrijving

De redengevende beschrijving (GG197-1991, 16 december 1991) voor het plaatsen op de gemeentelijke monumentenlijst van Buren omschrijft het huis als volgt:

Hallehuisboerderij met middenlangsdeel en een dwarsgeboomd, tweebeukig voorhuis, waarschijnlijk gebouwd XVIIId, maar in 1862 verbouwd en naderhand kennelijk nogmaals gewijzigd.

Het voorhuis bestaat uit een begane grond en een eerste verdieping onder twee achter elkaar gelegen, met gesmoorde pannen gedekte zadeldaken, waarvan het voorste is voorzien van bakstenen hoekschoorstenen met afdekplaten. Het voorste dakvlak is voorzien van een kleine aankapping. Het achterhuis heeft een met gesmoorde pannen gedekt zadeldak met wolfeind.

De gepleisterde gevels hebben een zwartgeschilderde plint. De voorgevel wordt afgesloten door een overstek met een gesneden baardlijst. De zijgevels van het voorhuis worden afgesloten door overstekken met windveren, die eveneens zijn voorzien van gesneden baardlijsten.

De voorgevel heeft een symmetrische indeling in vijf venster-assen. Jaartal-ankers vermelden het jaar 1862.

Op de begane grond, in de as van de gevel, een rechthoekig deurkozijn, gevat tussen pilasters met voluten, die een kroonlijst dragen en voozien van een paneeldeur met smeedijzeren siertralies en een bovenlicht.

Aan weerszijden van de deur twee recht afgesloten vensters, voorzien van zesruits schuiframen en opgeklampte luiken.

Op de eerste verdieping vijf rechthoekige vensters, voorzien van vierruits schuiframen. In de linker zijgevel in de voorste beuk van het voorhuis geheel rechts op de begane grond een recht afgesloten venster, voorzien van een zesruits schuifraam en opgeklampte luiken. Recht hierboven op de eerste verdieping een recht afgesloten venster, voorzien van een vierruits schuifraam.

In de achterste beuk van het voorhuis op de begane grond een recht afgesloten venster, voorzien van een oorspronkelijk zesruits schuifraam en opgeklampte luiken. Op de verdieping twee recht afgesloten vensters, voorzien van vierruits schuiframen.

In de rechter zijgevel in de voorste beuk van het voorhuis op de begane grond een recht afgesloten venster, voorzien van een zesruits schuifraam en opgeklampte luiken. Hierboven, op de eerste verdieping, een recht afgesloten venster, voorzien van een vierruits schuifraam.

In de achterste beuk op de begane grond twee recht afgesloten vensters, voorzien van zesruits schuiframen en opgeklampte luiken. Hierboven, op de eerste verdieping, twee recht afgesloten vensters, voorzien van vierruits schuiframen.

De gevels van het achterhuis zijn gewijzigd.

De voortuin is afgezet met een eenvoudig gietijzeren hekwerk.

Voor het huis staan drie geknotte linden.

MOTIEF VOOR PLAATSING OP DE GEMEENTELIJKE MONUMENTENLIJST:

Van algemeen belang wegens:

schoonheid, met name vanwege de eenvoudige doch harmonische architectuur, gemeten naar de bouwperiode.